S
Ana Sayfa » Sempozyumun ardından
Sempozyumun ardından
4. TRAKYA FİZYOTERAPİ GÜNLERİ: REHABİLİTASYONDA TEKNOLOJİ SEMPOZYUMUNUN ARDINDAN
Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı ile Ergoterapi Bölümü iş birliğinde, 4. Trakya Fizyoterapi Günleri kapsamında çevrim içi sempozyum düzenlendi. Her yıl farklı temalarla düzenlenen sempozyumun bu yıla ait teması “Rehabilitasyonda Teknoloji” oldu.
Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde rehabilitasyon alanında çalışan sağlık profesyonelleri ile ülkemizdeki önemli bilim insanlarını bir araya getiren “Rehabilitasyonda Teknoloji” e-sempozyumunda, rehabilitasyon teknolojilerindeki güncel gelişmeler ve uygulamalar ile ülkemizde ve dünyada bu alanda yaşanan teknolojik gelişmeler konuşuldu.
Günlük yaşamın ve geleceğin temel öğelerinden olan rehabilitasyon hizmetlerinde de teknolojik uygulamalar, gelişen çağa paralel olarak ilerlemektedir. Bununla birlikte; saha uygulaması halen tüm dünyada kısıtlıdır. COVID-19 pandemisi, başta telerehabilitasyon modelleri olmak üzere, rehabilitasyon teknolojisine hızlı adaptasyon sürecini zorunlu hale getirmiştir. Rehabilitasyonda inovatif yöntemlerin tartışıldığı ve ülkemizdeki uygulama örneklerine değinilen bu sempozyumda, gerek ölçme-değerlendirme, gerekse hasta ve sağlıklı bireylerin takiplerinde neler kullanıldığına dair güncel uygulamalara yer verildi. Bunlar; yaşlılar, nörolojik hastalıklar, biyomekanik ölçüm ve takipler, kardiyopulmoner sistem uygulamaları ve Türkiye kökenli inovatif rehabilitasyon cihazları gibi çağımızda da öncelikli öneme sahip konular olarak belirlendi. Ayrıca üniversitemiz tarafından desteklenen “Nörolojik Rehabilitasyon Ders İçeriğinin Teknoloji Temelli Rehabilitasyon Yöntemleri İle Desteklenmesi” isimli projenin detayları da ““Fizyoterapi Eğitiminde Teknoloji” isimli çalıştayla katılımcılara sunuldu. Alanında uzman meslektaşlar tarafından sunulan tartışmalı oturumlar şunlardı; USE-IT, Parkinson Hastalığında Teknoloji Temelli Rehabilitasyon, İnfrared Teknolojisi ile Hareketlerin Takibi, Arttırılmış Gerçeklik ve Fizyoterapi Eğitimi, Sürekli Sistemler ve Mekanizmacılar Açısından Fiziksel Rehabilitasyonun Modellenmesi ve Teknolojiye Aktarımı, Ampute Rehabilitasyonunda VR Uygulamaları, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Uygulamalarında Teknolojinin Kullanımı, Dijital Protez Atölyesi: Yapay Zeka Temelli Otonom Soket Önerme Programı, Geriatrik Bireylerde Sanal Gerçeklik Uygulamaları. Teknolojinin rehabilitasyonda etkin kullanımı için gereken disiplinler arası bilgi alışverişi ile iletişimin güçlendirilmesi amacıyla Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda bilim insanının katkılarıyla düzenlenen sempozyumda, poster ve sözlü bildirilere yer verildi. Sempozyum e-kitabı hazırlandı ve en iyi sözlü bildiri sunumuna birincilik belgesi verildi.
Onursal Başkanlığını Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kezban Bayramlar'ın, sempozyum başkanlığını ise Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hilal Keklicek ile Dr. Öğr. Üyesi Sinem Salar’ın üstlendiği programın açılış konuşmalarını, rehabilitasyon teknolojileri alanında önemli katkıları bulunan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım ile Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ yaptı.
Sempozyumun düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Dekan Prof. Dr. Sedat Üstündağ, “Rektörlüğümüz ve Doç. Dr. Hilal Keklicek’in çabaları ile Sağlık Bilimleri Fakültemize bu yıl AR-GE alt yapımızı, bilgi teknolojisi imkânlarımızı ve eğitim-öğretimin niteliğini yükseltecek çok önemli iki değer kazandırdık. Fakültemize eğitim, araştırma ve hasta rehabilitasyonu konularında yararlanabileceğimiz etkileşimli sanal gerçeklik cihazı kazandırıldı. Yine, Düşme Riski Ölçme ve İzleme Laboratuvarını fakültemize kazandırdık. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde kurduğumuz bu laboratuvarın bir ilk olduğunu düşünüyorum. Bu laboratuvarı, öncelikle Edirne’miz, sonra da bölgemizde yaş almış bireyleri düşme kaynaklı olaylardan koruma amacıyla kullanacağız.” dedi.
YÖKAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım: “Teknoloji, geleceğin inşa meselesi.”
Sempozyum açılışında konuşan YÖKAK Başkan Yardımcısı ve Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım ise teknolojinin, hayatın her alanında kendisini net bir şekilde hissettirdiğini belirterek “Sadece sağlık hizmetleri alanında değil, hayatın her alanında teknolojiyi daha iyi kullanmanın ve karmaşık dediğimiz bu dünyada hayatta kalmanın yollarını arıyoruz. Daha iyi bir sağlık hizmeti için bugün teknoloji anahtar bir rol oynuyor. Dolayısıyla özellikle sağlık bilimciler olarak bu alandaki teknolojik gelişmeleri konuşmaya, öğrenci ve hastalarımıza daha nitelikli bir katkı ortaya koyabilmek için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Nitelikli mezunlar yetiştirebilmek için eğitim alanında kullanılan teknolojileri geliştirmek ve çoğaltmak gerekliliğinin altını çizen Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu aslında geleceğin inşası meselesi. Eğitim programlarımızın teknolojiyle çok hızlı bir şekilde desteklenmesi gerekiyor. Bu doğrultuda Trakya Üniversitesinin ve Doç. Dr. Hilal Keklicek Hocamızın bu konuya ayrı bir önem ve değer atfetmesi beni ziyadesiyle heyecanlandırdı. Bu tür projelerin, sağlık bilimleri özellikle fizyoterapi ve rehabilitasyon alanlarında yaygınlaşması eğitimimizin kalite ve niteliğini artıracaktır.”
Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Yaşadığımız süreç teknolojinin önemini tekrar hatırlattı.”
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında “Yaratılmışların en şereflisi insanın odağı olduğu sağlık hizmetlerinin tüm disiplinleri ile birlikte ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığı zor günlerden geçiyoruz. Doktorlarımız ve hemşirelerimiz başta olmak üzere tüm sağlık ordusunun büyük bir fedakârlık ve özveri örneği sergilediği bugünler bizlere teknolojinin önemini tekrar hatırlattı.” dedi.
Teknoloji her geçen gün baş döndürücü bir hızla geliştiğini, tarihi insanlık kadar eski tıbbın da bundan ari kalamayacağının altını çizen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bu doğrultuda geleceğin anahtar kelimesi teknoloji ile sağlık hizmetleri alanında özel bir yeri olan fizyoterapiyi multidisipliner bir yaklaşımla ele alan bu sempozyumun hem profesyonel sağlık çalışanlarına hem de akademisyenler ile öğrencilere yeni ufuklar açacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
On üç farklı üniversiteden, 43 öğretim üyesinin bilim kurulunu oluşturduğu sempozyum verimli bir şekilde sürdürülüp sonlandı. Sempozyumun organizasyonunda emeği olan herkese, tüm değerli katılımcılara ve “Nörolojik Rehabilitasyon Ders İçeriğinin Teknoloji Temelli Rehabilitasyon Yöntemleri İle Desteklenmesi” isimli projeyi destekleyen Trakya Ünversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ne ve ASEBAY AR-GE’ ye çok teşekkür ediyoruz.
Saygılarımızla,
Prof.Dr. Kezban Bayramlar
Doç. Dr. Hilal Keklicek
Dr.Öğr.Ü. Sinem Salar
Sempozyumla İlgili Haberler:
https://www.posta.com.tr/trakya-universitesinde-online-rehabilitasyonda-teknoloji-sempozyumu-2335173
https://www.marmarahaber.com.tr/haber/71975/rehabilitasyonda-teknoloji-sempozyumu-duzenlendi.html
https://www.marmarahaber.com.tr/haber/71975/rehabilitasyonda-teknoloji-sempozyumu-duzenlendi.html
GALERİ
Bu içerik 03.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 442 kez okundu.